Bloggaaminen säilyttää suosionsa – vai säilyttääkö?

Bloggaamisesta on tullut yhä enemmän valtavirtaa ja bloggaajista ammattimaisia. Blogeilla luodaan henkilöbrändiä, ja bloggaajat ovat jonkin tason julkkiksia ja somepersoonia. Enää blogi ei ole vain blogialustalla toteutettua tekstiä ja kuvia, vaan yhä enemmän käytetään hyväksi monikanavaisuutta. Videobloggaajat eli vloggaajat yleistyvät, mutta lisäksi sisältöä voidaan jakaa monissa some-kanavissa ja jopa tehdä televisio-ohjelmia bloggaajien kanssa. Henkilökeskeisyys vähenee ja sisällöistä tulee ammattimaisempia ja artikkelimaisempia. Blogit alkavat muistuttaa verkossa toimivia aikakauslehtiä. Blogi esittelee tekijänsä muita sosiaalisen median palveluita. Toisaalta Instagram nopeudellaan ja yksinkertaisuudellaan vie suosiota tekstivetoisilta blogeilta. Myös vähemmän kirjallisesti orientoituneet tekijät saavat asiansa esiin valokuvaamalla. Valokuvan ja videoiden rooli tuleekin kasvamaan. Videobloggaajien valtaosaltaan nuorten tekijöiden joukkoon tulee myös keski-ikäisiä ja varttuneempiakin vaikuttajia. Valokuvaamisen ja videokuvaamisen helppous lisää niiden suosiota viestintävälineinä. Yksinkertaiset kuvan- ja videoiden käsittelyohjelmat mahdollistavat hyvännäköisten, ammattilaistasoisten julkaisujen tekemisen. Blogien pitäjät laajentavat myös sisältöään. Alun perin pelkkä sisustusblogi voi laajentua ruuanlaittoon tai lifestyle-asioiden pohdintaan.

Kuvaan perustuvat some-palvelut vievät blogien suosiota

sisustusaiheiset blogit pitävät pintansa, vaikka viestintätoimisto Manifeston tekemästä, vuoden 2016 blogibarometristä selviääkin, että sisustaminen ja design blogin pääteemoina ovat vähentyneet edellisvuodesta 7 prosenttia. Erityisesti sisustus on siirtynyt valokuvavetoisiin palveluihin, kuten Instagramiin. Moni lifestyle-bloggaaja sisällyttää laajaan repertuaariinsa myös sisustamisen. Valokuviin perustuvien some-kanavien suosio on ymmärrettävää luonteeltaan visuaalisten aiheiden, kuten sisustuksen ja muodin kohdalla. Vanha totuus, että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, pitää hyvin paikkansa sisustusaiheiden kohdalla. On paljon helpompi näyttää kaunis sisustus kuvan tai videon avulla, kuin yrittää selostaa, millainen tapetti tai sohva on. Puhumattakaan nopeudesta, jolla valokuva syntyy tekstiin verrattuna. Tosin ammattimaiset bloggaajat käyttävät kuviinsa runsaasti aikaa, saadakseen myös ammattimaisen näköisiä valokuvia aikaiseksi. Kamerat ovat huippulaatua, ja muukin valokuvauskalusto ammattikuvaajan tasoa. Kuvankäsittelyohjelmistot ovat hyvin hallussa värisäätöineen. Sisustuksen “ongelma” bloggaamisessa tai Instagramin osalta on se, että sisustuksen jatkuva päivittäminen tai merkittävämpi uudistaminen on kallista ja hidasta. Pienesineillä ja tekstiileillä sekä olemassa olevan kalustuksen uudelleensijoittamisella saa toki muutosta aikaan pienellä budjetilla. Sohva on usein olohuoneen hallitseva valtias, ja sitä kääntelemällä saa nopeasti uudistusta aikaan, puhumattakaan sohvalle sijoitettavista sisustustekstiileistä.

Sohvalla voi kertoa paljon

Makuuhuoneissa sänky ja olohuoneessa Sohvat ovat iso osa sisustusta. Keittiön ja ruokapöydän ohella niiden ympärille rakentuukin oikeastaan koko kodin ilme ja henki. Sohva kertoo itse kustakin – myös blogin pitäjästä – paljon. Bloggaajathan aika usein pysyttelevät itse kameran takana ja myös nimimerkin suojissa. Onko sohva vaalea ja arka? Tuskinpa tämän bloggaajan kotona lapsia tai koiria asuu. Upottava ja pehmeä sohva, jolle on kasattu kirjava kasa tyynyjä, ja sohvapöydälle aseteltu houkuttelevasti naposteltavaa ja juomia, vihjaa, että täällä asuu kotoileva lapsiperhe tai pariskunta. Muodollinen sohvakalusto nojatuoleineen kertoisi, että bloggaaja edustaa kotonaan, ja kutsuu silmäätekeviä vieraita. Yleensä tämän genren sometähtiä tosin ei ole, he ilmaisevat mielellään itseään kirjallisesti blogien avulla, ja design-nojatuolin voi vain aavistaa rivien välistä. Videobloggaaja voi istuinpaikkansa valinnalla tehdä myös sanatonta viestintää. Sohvalla rennosti jalat ristissä istuva vloggaaja ei ehkä tuskaile aktiivimallin huonoutta tai sote-sotkua. Siihen tarvitaan työpöytä ja -tuoli sekä ryhdikäs, jämäkkä asento.