Mikä ihme on blogi? Blogin ABC

Bloggaaminen on nykyään suositumpaa kuin koskaan. Osittain syynä lienee se, että internetin ilmaiset blogialustat mahdollistavat blogin perustamisen kenelle tahansa – ja vieläpä helposti. Moni on varmaan joskus miettinyt blogin perustamista. Monelle ensikertalaiselle se voikin olla jännittävää. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei blogin perustaminen aina ole niin vakavaa. Blogin perustaminen ei automaattisesti tarkoita sitä, että sinusta tulee ammattibloggeri, ja suurimmalle osalle blogi onkin vain harrastus.

Sana blogi on lainattu suomen kieleen englannin kielen sanasta blog. Tämä on itseasiassa typistymä sanasta weblog eli verkkoloki.

Blogia on hieman hankala varsinaisesti määritellä, sillä mikään tietty piirre ei välttämättä tee sivustosta blogia. Kaikessa yksinkertaisuudessaan blogi tarkoittaa verkkosivua tai verkkosivustoa, jonne yksi (tai useampi!) henkilö tuottaa sisältöä suhteellisen säännöllisesti niin, että uudesta sisällöstä huolimatta vanhat julkaisut säilyvät muuttumattomina ja luettavina. Kyllä, luit oikein. Blogin voi siis perustaa myös kaverin kanssa tai porukalla, jolloin jokainen voi tuottaa sisältöä vuorollaan. Tämä voi alentaa kynnystä blogin luomiseen, sillä tällöin et ole ainoa, joka on vastuussa sisällön tuottamisesta.

Blogissa voi tekstisisällön lisäksi julkaista äänitiedostoja, kuvia tai videoita. Julkaisut eroavat tavallisista www-sivuista usein siinä, että sisällössä painottuu usein kirjoittajan henkilökohtainen näkemys. Koska blogi on kirjoittajan oma, saa hän julkaista kärkkäitäkin mielipiteitä täysin omaan mielipiteeseensä perustuen ja juuri sellaisella tyylillä kuin haluaa. Blogissa on useimmiten kommentointimahdollisuus.

Aivan ensimmäisenä blogia perustaessa on tärkeää löytää itselle sopiva blogialusta. Kannattaa vertailla eri palveluntarjoajia ja niiden mahdollisuuksia ja valita se, joka vastaa omia tarpeita parhaiten.

Blogin perustaminen lähtee yleensä siitä, mikä on lähimpänä kirjoittajaa – puhtaasti siksi, että tutuista aiheista on helppo kirjoittaa ja jakaa tietoutta muillekin, ja näistä kirjoittaessa kirjoittajalla on itsevarma olo. Mieti siis, millaisista aiheista olet itse kiinnostunut ja mistä lukisit itsekin mielelläsi blogipostauksia. Oli se sitten leipominen, perhe-elämä, matkustelu tai vaikka taide tai kehykset, jokaiselle löytyy mieluinen aihe. Kun aihe on valittu, on muun blogin rakentaminen jo paljon helpompaa.

Seuraava askel blogin perustamiseen on sopivan nimen keksiminen. Tämä on olennainen osa blogia, sillä nimi on se, jonka perusteella lukijat löytävät blogisi. Kannattaa toki olla luova – mielenkiintoinen nimi vetää lukijoita puoleensa. Nimen tulisi kuitenkin jotenkin korreloida sisällön kanssa. Muista miettiä myös järkevästi pitkällä tähtäimellä; jos tällä hetkellä kirjoitat maalaamisesta, mutta tulevaisuudessa voisit kuvitella laajentavasi myös väriliituihin, kannattaa ennemmin valita taideaiheinen kuin maalaamiseen viittaava nimi.

Ulkonäöllä on väliä – ainakin blogeista puhuttaessa. Blogin ulkoasu on se, jonka lukijat ensimmäisenä näkevät avatessaan blogisi. Helpot blogialustat ja internet-vinkit takaavat sen, että kuka tahansa voi tehdä haluamansa näköisen blogin. Saadakseen aikaan esteettisen näköisen blogin ei tarvitse olla koodaajavelho. Sovita ulkonäkö blogin sisältöön, niin maksimoit vaikutuksen ja ylläpidät mielenkiinnon.