Suomessa on tällä hetkellä enemmän velkaantuneita ihmisiä kuin koskaan aikaisemmin: Asiakastiedon antamien tilastojen mukaan jo yli 385 700 suomalaista on saanut maksuhäiriömerkinnän, kun vielä kymmenen vuotta takaperin sama luku oli reilu 300 000.
Kotitalouksien velkaantumisaste on kasvanuti yhtäjaksoisesti jo kahden vuosikymmenen ajan. Esimerkiksi uuden vuosituhannen alussa, vuonna 2000 suomalaisten velkaantumisaste oli vielä 65 prosenttia, kun tänä päivänä se on hurjat 128 prosenttia.
Auttaako talousblogien lukeminen taloustaitojen kehittämisessä?
Blogit ovat tänä päivänä valtavan suosittuja. Niitä tehdään paljon harrastusmielessä, mutta monelle suomalaiselle bloggaamisesta on kasvanut tapa tienata rahaa. Blogien aiheet liikkuvat puolelta toiselle; erityisesti kauneuteen ja terveyteen liittyvät blogit että matkablogit ovat kasvattaneet suosiotaan räjähdysmäisesti vuosien saatossa, vaikka joukkoon on tullut myös uusia yllättäjiä – näiden joukossa ovat mitkäs muutkaan kuin talousblogit.
Talousblogilla tarkoitetaan blogia, joka käsittelee nimensä mukaisesti talouteen liittyviä asioita. Yleensä kirjoittajana toimii alan ammattilainen, esimerkiksi sijoitusneuvoja tai pankissa työskentelevä henkilö. Yhä enemmän blogien maailmaan on kuitenkin ilmaantunut myös täysin tavallisten tallaajien tekemiä talousblogeja, joista on tullut erityisen suosittuja niiden helposti ymmärrettävän sisältönsä ansiosta.
Miksi taloustaidot ovat niin tärkeitä?
Taloustaidoilla tarkoitetaan sekä maailmantalouden ymmärtämistä, mutta erityisesti oman talouden hallinnointia. Jotta oma talous olisi tasapainossa, jokaisen ihmisen on ymmärrettävä, miten raha toimii.
Koska suomalaisten velkaantuminen on noussut niin korkealle tasolle, on äärimmäisen tärkeää, että taloustaidot liitetään tiukasti myös lainamarkkinoihin. Yhä useammalla suomalaisella on lainaa, eikä edes yhtä lainaa, vaan useampaa lainaa monesta eri paikasta. Valitettavan usein lainaa otetaankin sen kummempia miettimättä, eikä lainoja varsinkaan muisteta kilpailuttaa.
Lainojen kilpailuttaminen onkin yksi omien henkilökohtaisten taloustaitojen tärkeimpiä näkökulmia. Lainojen kilpailuttamisella tarkoitetaan eri lainatarjousten vertailua keskenään. Tämän kilpailutuksen avulla selviää helposti, mikä pankki tai rahoituslaitos tarjoaa kaikkein edullisinta lainaa, sillä yllättäen oma pankki ei aina olekaan se kaikkein paras vaihtoehto.
Yksi lainojen kilpailutuspalveluita tarjoava taho on kotimainen Rahalaitos. Siirtymällä Rahalaitoksen kotisivuille osoitteeseen https://www.rahalaitos.fi lainojen kilpailutus onnistuu yhdellä lainahakemuksella. Hakemuksen lähettämisen jälkeen Rahalaitos kerää parhaat lainatarjoukset jopa kymmeniltä eri pankeilta ja rahoituslaitoksilta yhdelle ja samalle sivustolle, jolloin hakijan on helppo vertailla lainatarjouksia, ja erityisesti lainojen todellisia vuosikorkoja keskenään.
Parempi ymmärrys lainamarkkinoista talousblogien avulla
Taloustaidoilla on tärkeä merkitys ihmisen selviytymisen kannalta. Jos rahan asianmukaista käyttöä ei ymmärretä, rahaa todennäköisesti tuhlataan enemmän kuin mitä sitä tienataan. Sama pätee myös lainamarkkinoihin.
Talouden ymmärtäminen ei ole monelle suomalaiselle helppoa – tästä kertoo suomalaisten kiihtynyt velkaantuminen. Jopa valtiollisella tasolla ollaan oltu huolissaan siitä, miten aikuisilla suomalaisilla on vaikeuksia ymmärtää sitä, mistä raha tulee ja mihin se menee. Talousblogien lukeminen ja talouteen liittyvien aiheiden kääntäminen tavallisen suomalaisen ymmärtämään kontekstiin voisi siis helposti olla yksi tehokas tapa edistää suomalaisten taloustaitoja.
Tästä syystä myös talousblogien merkitys on viimeisten vuosien aikana kasvanut. Erityisesti naispuolisten sijoittajien kirjoittamat blogit ovat olleet erittäin suosittuja. Raha kiinnostaa ihmisiä yhä enemmän ja tämä on vain hyvä juttu, sillä omien taloustaitojen (ja niiden puutteiden) ymmärtäminen auttaa keskittämään resursseja paremmin oman talouden hallintaan. Kun ymmärtää paremmin, mistä raha tulee ja mitä sen eteen on tehtävä, myös velkaantumisen riski laskee. Lainan hakeminen voi olla fiksua ja taloudellista, kun vain tietää, miten se tulee tehdä.