Haaveiletko blogin perustamisesta? Bloggaaminen voi olla sekä harrastus että työ. Suurimmalle osalle blogi on harrastus ja pienten lisätulojen lähde, mutta menestyneimmät bloggaajat tienaavat jopa tuhansia euroja kuukaudessa. Monet blogit rakentuvat kirjoittajan ammatin ympärille, mutta tilanne voi edetä myös harrastuksesta ammatiksi. Tässä artikkelissa kerromme, miten bloggausharrastuksessa pääsee alkuun.
Vaihe 1: Ideoi
Pohdi, mistä haluat kirjoittaa. Valitse aihe, josta sinulla on sanottavaa ja joka kiinnostaa sinua myös pidemmällä aikajänteellä. Lukija haluaa, että blogin teksteistä paistaa läpi aito kiinnostus aihetta kohtaan. Kiinnostava ja suosittu bloggaaja tuntee aiheen, josta hän kirjoittaa. Lisäksi hän osaa kirjoittaa aiheesta mukaansatempaavasti.
Vaihe 2: Valitse osuva nimi
Blogin nimivalintaan kannattaa panostaa, sillä nimen vaihtaminen myöhemmin on vaikeaa. Voit sisällyttää blogin nimeen oman nimesi, jos tarkoituksenasi on kirjoittaa paljon omasta elämästäsi. Jos blogisi käsittelee jotain tiettyä teemaa, on hyvä tuoda se esiin jo blogin nimessä. Varmista ennen nimen valintaa, ettei kyseinen nimi ole jo jonkin toisen bloggaajan käytössä.
Vaihe 3: Panosta ulkoasuun
Ensivaikutelma on tärkeä myös nettimaailmassa. Haastavinta ensivaikutelmassa on se, että sen voi tehdä vain kerran, mutta se kuitenkin ratkaisee sen, pysytteleekö lukija sivustolla vai palaako hän koskaan takaisin. Selkeä, huolellisesti suunniteltu ja persoonallinen blogi erottuu edukseen ja jää lukijan mieleen.
Vaihe 4: Suunnittele sisältö
Ennen kuin toimit, kannattaa sisällön suunnitteluun käyttää aikaa. Mieti, mikä lukijaasi kiinnostaa ja listaa aiheita valmiiksi. Luonnostele jokainen teksti etukäteen ennen kirjoittamista. Tällä tavoin tekstit pysyvät myös kohtuullisen mittaisina. Kuvat kannattaa valita sisällön mukaan. Jos blogisi käsittelee rakentamista, on esimerkiksi luonteva kattopaneeli -kuvituskuva hyvä sisällyttää mukaan tekstiin.
Vaihe 5: Ymmärrä sisällön merkitys
Muista, että blogin suosion ratkaisee ennen kaikkea sen sisältö. Panosta laadukkaisiin kuviin ja hyviin teksteihin. Kallista kameraa tärkeämpää on kuvaustaito ja älypuhelimellakin saadaan loistavia kuvia, jos vain niitä osataan ottaa. Voit kehittää kuvaustaitojasi verkko-oppaiden ja kurssien avulla sekä tietysti harjoittelemalla.
Vaihe 6: Ole läsnä, vuorovaikuta ja levitä sanaa
Kerro blogista perheenjäsenillesi, ystävillesi ja tutuillesi. Jaa linkkiä blogiisi muissa sosiaalisen median kanavissa. Sen jälkeen tietoisuus blogisi läsnäolosta voi levitä kuin itsestään. Ole aktiivinen sosiaalisen median kanavissa ja perusta mahdollisuuksien mukaan blogillesi myös Facebook- ja Instagram-tilit. Lisäksi Twitter kannattaa ottaa haltuun.
Vaihe 7: Päivitä säännöllisesti
Bloggaamiseen ei tarvitse sitoutua ympärivuorokautisesti. On kuitenkin tärkeää, että blogi päivittyy säännöllisesti. Pohdi siis etukäteen, kuinka paljon olet valmis blogiisi panostamaan. Onko sinulla aikaa päivittää blogia joka päivä vai sopiiko elämäntilanteeseesi mieluummin päivitys kerran kahdessa viikossa? Lukijat kyllä tottuvat julkaisurytmiisi ja harvat edes ehtivät lukemaan blogeja päivittäin.
Vaihe 8: Ole oma itsesi
Kaikkien suosittujen blogien taustalla on kirjoittajan persoona, joka näkyy myös hänen kirjoituksissaan. Tee itsesi näköinen blogi, äläkä yritä matkia muita. Tämä on ainoa kantava strategia ja salaisuus menestyvän blogin luomiseen.
Vaihe 9: Ole aktiivinen
Muista seurata myös muiden blogeja ja somekanavia. Osallistu aktiivisesti keskusteluun. Tällä tavalla saat inspiraatiota ja ideoita myös oman blogisi sisällön luomiseen. Kommentointi on myös mahdollisuus markkinoida omaa blogia.
Vaihe 10: Ole pitkäjänteinen
Säännöllisen lukijakunnan saaminen edellyttää pitkäjänteistä ja määrätietoista työtä. On tärkeää ymmärtää, että suositut bloggaajat ovat tehneet töitä vuosia bloginsa eteen.